Op vrijdag 21 april 2017 is op feestelijke wijze de vijftiende AED in gebruik genomen in de gemeente Leek. Deze hangt aan de buitengevel van de Kringloopwinkel van Novatec aan de Oldebertweg 60 in Tolbert. De officiële opening werd verricht door wethouder Hans Morssink van de Gemeente Leek in het bijzijn van vele belangstellenden, die ook kennis konden nemen van hulpdiensten als Ambulance, Brandweer en Politie. N a de officiële ingebruikstelling verzorgde GroningenHartveilig in de kantine van Novatec een presentatie over reanimatie. Er werd uitgelegd hoe het netwerk van burgerhulpverleners HartslagNu werkt. Mensen met een reanimatiecertificaat kunnen zich als burgerhulpverlener aanmelden bij dit netwerk.

aedaed2

Belangstellenden zonder certificaat kunnen zich opgeven voor een cursus, die door de gemeente Leek wordt gesubsidieerd.

U kunt zich opgeven bij: Roelof Uijtermerk: mobiel 06-23121871 of via Dit e-mailadres is beschermd tegen spambots. U heeft Javascript nodig om het te kunnen zien.

Als u het gemakkelijker vindt om via Oldebert aan te melden kan dit ook:

dan stuurt u een email naar: Dit e-mailadres is beschermd tegen spambots. U heeft Javascript nodig om het te kunnen zien. (zorgen wij voor de aanmelding)

Een AED (Automatische Externe Defibrillator) is een draagbaar apparaat dat het hartritme weer kan herstellen bij een hartstilstand. Dit gebeurt door het geven van een elektrische schok. In de gemeente Leek zijn er ongeveer 200 burgerhulpverleners die via het systeem van HartslagNu door 112 worden gewaarschuwd voor iemand die getroffen wordt door een hartstilstand. Omdat een reanimatie binnen 6 minuten moet starten, is een goede spreiding van AED’s noodzakelijk.

Als bestuur van Oldebert onderschrijven we dit grote belang en roepen onze leden, maar ook niet-leden op om zich als vrijwilliger aan te melden. Hoe meer mensen een AED kunnen bedienen, des te groter is de overlevingskans voor de betrokkenen, dat kan ook U zijn!

De plaatsing van de AED is mogelijk gemaakt door een financiële bijdrage van het Ondernemersfonds van Leek (OVL). Het initiatief voor deze AED is genomen door Novatec, waar

we directeur Henk Hofman en zijn medewerkers erg dankbaar voor zijn.

Voor meer informatie kunt u de volgende websites raadplegen:

Tolbert, een dorp waar wonen, werken en recreëren optimaal veilig is.