De gemeenteraad van Leek had gisteravond niets dan lof voor de plannen van supermarktketen Poiesz om op een andere locatie in Tolbert nieuwbouw te plegen.

Alle fracties lieten zich complimenteus uit over de wijze waarop de leiding van de supermarkt in samenspraak met de eigen inwoners en ondernemers in het dorp en gemeente zich achter de nieuwbouw hebben geschaard. De verhuizing wordt aangegrepen om de hele dorpskom aan te pakken. Aanvankelijk zou de gemeente hieraan 100.000*) euro bijdragen.
‘Omdat recentelijk een impasse dreigde, toonden B en W zich bereid de bijdrage te verhogen tot 187.500 euro. Unaniem stemde de gemeenteraad gisteravond in met deze subsidie die volgens wethouder Karin Dekker (GroenLinks) wordt aangewend om een deel van de sloopkosten te bekostigen en de groenvoorziening aan te pakken.
Van PvdA tot VVD, van CDA tot GroenLinks en van D66 tot ChristenUnie werden de plannen geprezen. Ook was er lof voor het proces dat hieraan vooraf ging. Aanvankelijk wilde Poiesz met instemming van de gemeente verhuizen naar de voormalige huishoudschool aan de rand van Leek. Tegen dat plan – ‘Dit is de doodssteek voor de zittende middenstand in het dorp’ – liepen ondernemers en inwoners indertijd massaal te hoop. Met als uitkomst dat de supermarkt nu voor Tolbert behouden blijft.
De nieuwbouw komt op de plek waar nu nog een kegelcentrum, bakkerij en cafetaria zijn gevestigd. Volgens wethouder Dekker mag de medewerking van woningcorporatie Wold&Waard niet worden vergeten. Die stemde in met sloop van twaalf huurhuizen die eveneens plaatsmaken voor de nieuwe Poiesz. Onduidelijk is nog waar de vervangende nieuwbouw voor de huizen komt.

*) moet zijn € 200.000 ; correctie Oldebert.

Bron: Nieuwsblad van het Noorden 7 juni 2018