omroeper

De Oudheidkamer Fredewalda krijgt de beschikking over de boerderij van Cazemier in het centrum van het dorp. De historische vereniging gaat de boerderij na een grondige restauratie gebruiken als dorpsmuseum.

De boerderij van Cazemier is een rijksmonument en ook van binnen nog authentiek. Met de verkoop aan Fredewalda denken de erven Cazemier de beste manier te hebben gevonden om hun boerderij voor het nageslacht te bewaren. Het pand aan de Hoofdstraat wordt het definitieve onderkomen voor de indrukwekkende dorpsmaquette die tot nu toe alleen tijdelijk te zien is geweest. De historische vereniging wil het voorhuis en een deel van de deel benutten als museum. De woonkamer anno 1874 met de bedsteden wordt een stijlkamer. Verder wil Fredewalda tenminste drie keer per jaar bijzondere exposities inrichten om de boerderij jaarlijks enige duizenden bezoekers te laten trekken. Ook zijn er plannen voor een educatief project.

Om de boerderij te kunnen betalen en te exploiteren is een stichting opgericht. De aankoop heeft zes jaar van voorbereiding gekost, omdat de vereniging eerst uitzicht moest hebben op voldoende subsidies en een gezonde exploitatie. Dat uitzicht is er nu. Voor de aankoop van de boerderij is een beroep gedaan op de Tolberters.

bron: Dagblad van het Noorden