Energie Collectief Tolbert start eerste zonnedakproject in Tolbert

Delen op facebook
Delen op twitter
Delen op linkedin

Na ruim een jaar voorbereiding start Energie Collectief Tolbert (ECT) binnenkort met het eerste zonnedakproject in Tolbert. Op het dak van garagebedrijf Brové worden circa 350 zonnepanelen geïnstalleerd. Hiermee worden ruim 25 huishoudens voorzien van duurzame energie.

Gunstig rendement

Inwoners van Tolbert en Leek profiteren als lid van ECT 15 jaar van een hoog rendement. Op basis van de huidige energietarieven is dat 18%. Vele malen hoger dan de huidige rente op je spaarrekening. Meedoen levert je zo meer op dan jaarlijks wisselen van energieleverancier.

Doelgroep

De belangrijkste doelgroep bestaat uit 70% van de inwoners die zelf niet de mogelijkheid heeft om zonnepanelen op het dak te leggen. Vanwege de investering, bewoners van een huurhuis of appartement of woningeigenaren met een slecht zonnedak.

Winstverdeling

Leden van de energiecoöperatie ECT beslissen zelf hoe de winst wordt verdeeld. Bijvoorbeeld in de vorm van een winstuitkering voor leden, als investering in nieuwe projecten of als bestemming voor een lokaal maatschappelijk doel.

Waarom meedoen?

De energiecoöperatie ECT is met gemeente Westerkwartier in gesprek hoe de energietransitie praktisch wordt uitgewerkt. Meedoen betekent dat je via de coöperatie aan tafel zit. Gaan we in het prachtige coulissenlandschap van het Westerkwartier vele hectares aan zonneparken kwijtraken of worden er grote windmolens geplaatst? Een beter plan is om eerst alle geschikte bedrijfsdaken benutten.

Overige plannen

Naast energie opwekken staat ook energiebesparing op de agenda van ECT. In veel huizen kan met eenvoudige maatregelen al snel 10% energiebesparing worden gerealiseerd. Het plan is ook om bij garage Brové een elektrische deelauto parkeren, te gebruiken voor leden van de coöperatie. ECT heeft een belangrijke adviesrol, belegt bijvoorbeeld regelmatig informatieavonden en organiseert collectieve inkoopacties.

Informatie en aanmelden

Belangstellenden kunnen zich aanmelden via de website:

www.energiecollectieftolbert.nl.

Op de website is te lezen hoe het precies werkt en hoe het rendement tot stand komt. In een video leggen de initiatiefnemers ook uit waarom meedoen met een lokale energiecoöperatie zo belangrijk is.

We zoeken ook mensen die net als wij erg enthousiast zijn en een actieve bijdrage aan de stap naar duurzame energie en het realiseren van de plannen. Lijkt dit je wat, neem dan ook zeker contact met ons op via de website.